La Roche Guest House Refurbishment Onnah Design

La Roche Guest House Refurbishment

The main lounge was converted into a new breakfast room and the breakfast room in turn, converted into a new self contained guest room. The new guest room is a perfect example of how to best manipulate small spaces. Every inch in the new guest room has been utilised yet the space still feels very comfortable and spacious. Neutral soft greys defines the main shell internally with warm earthy tones as accents. A perimeter bulkhead with concealed led strip lights, a curtain recess with floor to ceiling curtains and strategically placed down lighters defines the new breakfast room. The main wall is celebrated with local African basketry and a German antique drinks cabinet as the focal point.

La Rotonda, Oranjezicht, Onnah Design, Hanno de Swart

La Rotonda

La Rotonda, a lovely design challenge in manipulating a small hexagonal shaped out building, also known as the rondawel. This room in Oranjezicht, previously utilised as a home office, was transformed into a cozy, comfortable pad for a retired couple from the country. The design is characterised by the maximum use of space available incorporating the functions of lounge and dining, cooking, sleeping and office into the main space. An existing store room attached, was extended to create an en suite bathroom and walk-in dresser. Careful placement of windows and doors ensures ample natural light, ideal cross ventilation and enhances smooth circulation within. The space flows out to a lovely shaded outdoor living space, with stunning views over the city of Cape Town, ideal for those al fresco luncheons or just reading your book on those lazy weekends. This refurbishment was made possible by Maurizio Puccini and off course my lovely, open minded clients. Photographs courtesy Mat Van Niekerk, mat@viewfinderphotography.co.za

Onnah Design Hanno de Swardt

The Cottage

An add-on room to an existing 1970’s style dwelling receives a contemporary make over. This refurbishment was a major exercise in space planning and the manipulation of small spaces. A long, thin and compact kitchenette extends into an L-shaped built-in bench that serves as lounge and dining area. A fold-away wall bed allows the space to be freed up when required, whilst a feature tiled wall in the shower adds some fun and drama.

Onnah Design Hanno de Swardt

Ultra Vires

Ultra Vires is designed as an on-the-water home for a kiteboarding and surfing family to chase the perfect kiteboarding and surfing conditions, and has ample storage space for kites, kite boards and surf boards.

She is a yacht of elegance, with beautiful lines and intricate features. The interiors have been designed for effortless ocean living as the easy accessible spaces are open and free-flowing. Ultra Vires’ interior is predominantly wood and monochrome.