Holiday Villa Llandudno Sunset Avenue

Holiday Villa

Sunset Avenue, Llandudno

Holiday Villa renovation recently completed. Sunset Avenue, Llandundo. The design brief entailed increasing outdoor entertainment spaces, a new lap pool with timber decking, upgrading the bathrooms and kitchen and general interior design interventions for the entire house. The European client’s deep rooted love for Africa, especially Kenya and Cape Town, was the main source of inspiration for all things interior. The context of the magnificent setting, overlooking the Atlantic Ocean, was also acknowledged through the use of several nautical dĂ©cor pieces. Pops of colour throughout the house replaced the previously bland all white interior and exterior.

Rondebosch Residential Refurbishment

Rondebosch Residential Refurbishment

A brave young couple took on the task of remodelling their property in Rondebosch. They approached me two years ago, allowing enough time for council approval and all design work and budgets to be in place by the time construction started in February 2019. I was appointed as architect and interior designer and am extremely grateful to have been a part of this transformation. Things were turned on its head by relocating the front door and kitchen, allowing more space inside for the lounge and dining functions. A negative space in backyard made space for a sexy new indoor braai/ pool pavilion, a second heart to the home, other than the new kitchen with extra long prep island. A lovely spacious family home filled with plenty light and many eye catching features through out.

Keurboom Street, Milnerton

Previously featured, a 1960’s house in Milnerton, Cape Town, renovated earlier this year in 2019, was recently furnished in full. Photographs courtesy: @Mathew Van Niekerk. A property that was in desperate need of some TLC, is now beaming with new life, warmth and positive energy. A true gem ready for occupation 🙂 This family home is all about relaxed open plan living with all rooms feeding off the main living space. The dining room flows effortlessly to a large welcoming patio surrounded by a beautiful garden with a stunning view of Table Mountain. Decor items enhance furniture choices and layout and introduce colour and texture resulting in a warm, aesthetically pleasing interior.

Dear Hanno,

I am the nephew of the previous owners of 16 Keurboom Street, Milnerton.  I was forwarded the link to the Visi article which showcased your incredible work on the house.  I felt I had to write to you to say how impressed I was.

I gradually saw the house dilapidate from my childhood (early 1970s).  I am amazed that you saw anything to redeem in the house!  I believed when my aunt and uncle left that the house would have to be demolished.

Congratulations on an excellent piece of work.

Best wishes David

onnah design residential refurbishment hanno de swart-min

1962 meets 2019

This 60’s house has been transformed into a contemporary, spacious open plan residence, ideal for family living. The property consists of a double garage with a large loft for storage, a designer open plan kitchen with full scullery and pantry with plenty space for all the necessary appliances. A large lounge and dining/tv room, a spacious main bedroom with full en suite, two more bedrooms and a family bathroom complete the picture. A large north facing outdoor braai and patio area has been added, flowing out onto a beautiful garden with breathtaking views of Table Mountain.The original fireplace, sloping ceilings and parquet flooring in two bedrooms have been retained.

Scott Estate Hout Bay Onnah Design Featured Image

Scott Estate

The house was recently completed and the client needed some final finishing touches to the home. There were a few underutilised and unresolved spaces that needed attention. Negative spaces have now been transformed into positive, functional spaces which are aesthetically pleasing and which now contribute to a more meaningful whole.

Upon entering the lobby the powder room to one side of the front door now makes the desired first impression. The work here involved the addition of bold black and gold wallpaper with a ceiling now painted black. A stylish welcome and intimate space.

A room to the left of the lobby had no real function. A large timber table with benches, a sofa and armchair filled the space, accompanied by storage boxes. This room is now the dedicated family TV room with a feature oak display unit framing the cavity sliding door leading out to the garden and the stunning views beyond. Dark walls and roller blinds enhance the room function with the black tv fading away into its own dark wall recess.

The main living room terminated into a lounge area centered around a large TV, a rather missed opportunity. The TV made space for a floating bench for both seating and object display. An old vintage sofa received a new lease on life with paint and new upholstery, adding to a subtle eclectic look. A new comfy sofa, with console behind, and a large rug pulls the space together into a now lovely laid back and comfortable lounge.

Upstairs the main bedroom also received a lovely make-over by introducing an abstract landscape wallpaper as backdrop to the bed and headboard. The space was freed up by centering the bed on the one window, allowing for a intimate seating in the one corner; ideal for reading or early morning coffee. New nightstands, scatters and throws complete the pretty picture.

Also upstairs, an open space between the children’s bedroom was transformed into a kiddies TV and playroom. A banquette corner unit maximises the space with drawers and mobile storage baskets below with family holiday photos gracing the walls above.

The upstairs patio was enhanced by the introduction of a large raised daybed with a display shelf for some greenery. Now one can chill in the sun in comfort and style whilst taking in the spectacular view of the Hout Bay Harbour.

Photos: Mat van Niekerk, viewfinderphotography

House Volschenk Onnah Design

House Volschenk

An 80’s style residence receives a cosmetic interior makeover. The home was characterised by an outdated interior and impractical rooms that did not maximise the space available. The project focused on the main living and circulation spaces with attention paid to bold new wall colours, wallpapers, locally sourced wall art and custom made joinery pieces, functional yet aesthetically pleasing. The two boys bedrooms are characterised by masculine charcoal grey linen and block out roller blinds offset by bright accents in orange and lime greens and neutral light grey joinery for balance.The one son, who is a keen musician, received a graffiti wallpaper to keep him inspired whilst his younger brother now proudly displays his extensive soft toy collection. An SA Wallbed in his bedroom allows for the space to free up when friends come over to play. After photos courtesy Mat Van Niekerk.

La Rotonda, Oranjezicht, Onnah Design, Hanno de Swart

La Rotonda

La Rotonda, a lovely design challenge in manipulating a small hexagonal shaped out building, also known as the rondawel. This room in Oranjezicht, previously utilised as a home office, was transformed into a cozy, comfortable pad for a retired couple from the country. The design is characterised by the maximum use of space available incorporating the functions of lounge and dining, cooking, sleeping and office into the main space. An existing store room attached, was extended to create an en suite bathroom and walk-in dresser. Careful placement of windows and doors ensures ample natural light, ideal cross ventilation and enhances smooth circulation within. The space flows out to a lovely shaded outdoor living space, with stunning views over the city of Cape Town, ideal for those al fresco luncheons or just reading your book on those lazy weekends. This refurbishment was made possible by Maurizio Puccini and off course my lovely, open minded clients. Photographs courtesy Mat Van Niekerk, mat@viewfinderphotography.co.za

Beachfront Apartment, Tableview, Onnah Design, Hanno de Swart

Beachfront Apartment

This one bedroomed apartment at Dolphin Beach was in desparate need of an update​. The layout was rather restrictive and uninspiring and the finishes and furniture very outdated. The extensive refurbishment now allows for relaxed open plan living and easy circulation through out. Finishes, furniture and objet choices ooze understated style and laid back comfort. New engineered timber flooring adds warmth and a mix of stainless steel and polished concrete counter tops define the contemporary open plan kitchen. Perimeter bulkheads with deep shadowlines introduce depth and more artificial light whilst textured wallpaper forms an eye catching focal point in the bedroom. A modern slatted screen wall defines the lounge and study area without compromising the open plan feel of the living space. The contemporary theme is continued through out to the en suite bathroom, defined in a timeless black and white theme with a marble and wallnut double vanity and freestanding bath that radiates luxury.
Photographs courtesy ​Karl Rogers​, karlrogers.co.za

House Govender Onnah Design

House Govender

Originally a face-brick 3 bed-roomed house with timber windows and doors, restricted living and entertainment space,an impractical, dark kitchen and only one real functional bathroom gets a much needed face-lift, inside and out.

The living space is transformed by opening up the kitchen and converting one bedroom into a TV room and linking these two spaces with the main living and dining area. An unused out building is converted into a cool new pool pavilion, living right out onto a new pool, with a laid back outdoor lounge as an extension of the new built in barbecue and mobile braai pit.

The house now enjoys plenty more light, improved internal flow and a stronger connection with the exterior.

Onnah My First House

My First House

A typical 1970’s style house receives a major transformation and facelift to give it a more contemporary and modern look and feel. My partner and I developed the property together with the aim of introducing modern principles such as open plan living, yet still retaining some original elements such as the fireplace and roof tiles.

The flow through the house was simplified and improved by demolishing a few walls, reconfiguring some door openings and creating larger windows and sliders, that also allow more natural daylight inside. The garden is an ongoing challenge due to severe wind in the area and water restrictions.